• Novinky

            • Vianočné zastavenie 16.12.2023

            • Aj naše deti svojím vystúpením v sobotu 16.12.2023 prispeli k slávnostnej vianočnej atmosfére. Ďakujeme všetkým vystupujúcim a p. uč. M. Muszelovej.

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

            • Naši žiaci spolu s rodičmi, pani učiteľkou Bc. Lýdiou Markovičovou a triednymi učiteľkami sa opäť zapojili do 6. ročníka charitatívnej zbierky pre našich seniorov. Všetkým patrí obrovksá vďaka!

            • Najzaujímavejšie podujatie školských knižníc - 19. ročník

            • V rámci Medzinárodného dňa školských knižníc sme aj my usporiadali viacero aktivít podporujúcich čítanie a čitateľskú gramotnosť. V celkovej konkurencii vyše 1500 škôl,ktoré organizovali aj akciu Záložka do knihy, sme sa umiestnili na perfektnom 29. mieste!

            • Zvuková krajina okolo nás

            • Viete ako hrá vaša obývačka? Aký najtichší zvuk existuje na svete? Dajú sa zvuky nakresliť? Prečo máme dve uši?  Toto všetko a ešte oveľa viac zaujímavých informácií sa dozvedeli deti zo 4. ročníka na workshope lektorov Fera Királyho a Evy Vozárovej, ktorý pre nás zorganizovalo Kultúrne centrum Modra 8.11.2023.

            • BUBNOVAČKA 2023 - poďakovanie

            • Dobrý deň,

              Radi by sme Vám a Vašej škole poďakovali, že ste boli súčasťou 10. ročníka podujatia „BUBNUJEME, aby bolo deti lepšie počuť!“

               

              Za väčšiu ochranu a detstvo bez násilia sa spojilo takmer 220 000 detí a dospelých od Ašu po Čiernu nad Tisou.

              Ticho deti pred násilím neochráni! Ochrana pred násilím a prevencia násilia musí riešiť nahlas, komplexne a koordinovane. Ticho nič nerieši.

              Desiaty ročník podujatia „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť 2023!“ sa konal na Slovensku pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a v Čechách pod záštitou prezidenta Českej republiky Petra Pavla a Evy Pavlovej, prvej dámy.

              Organizátori podujatia, Centrum Slniečko, n.o.Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch a Centrum Locika, z. ú. vnímajú desiaty ročník ako výnimočný. „Počet zapojených dosiahol počet, takmer rovnaký, ako počet za deväť predchádzajúcich ročníkov. Naprieč dvomi krajinami bubnovalo 220 000 detí. Zapojenie nielen škôl, ale zástupcov miest, firiem, organizácii, polície, verejnosti, ... nám jasne ukazujú, že téma ochrany detí pred násilím je dôležitá. Veríme, že tisícky zapojených detí bolo dostatočné „hlučných“, aby ich počuli aj tí, ktorí rozhodujú o živote detí bez detí! Pretože len dôsledné rešpektovanie a napĺňanie všetkých článkov Dohovoru o právach dieťaťa na všetkých úrovniach, je cestou, ako pre deti vytvoriť bezpečný priestor pre detstvo bez násilia“, zhrnuli organizátori.

               

              S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa „…nás predsa netýka…“. Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri organizuje podujatie “Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť!“. Podujatie, ktoré upozorňuje na dôležitosť dlhodobo zanedbávanej ochrany detí pred násilím, poukazuje na potrebu včasnej prevencie v spoločnosti a vyjadruje hlasné NIE, násiliu na deťoch!

               

              V jednom zo zariadení Centra Slniečko, n.o. spolu s deťmi bubnovala pani prezidentka. Veľké spoločné bubnovania, či pochody mestom na Slovensku boli v desiatkach obcí, ale aj v mestách Nitra, Partizánske, Handlová, Dolný Kubín, Trenčín, Prievidza, Nováky, Michalovce, Veľké Kapušany, Komárno, Trebišov, Turčianske Teplice, Prešov,... Na školách sa organizovali rôzne počas celého týždňa. Školy organizovali detské konferencie, prebiehali rôzne diskusie, nacvičovali sa divadelné predstavenia, písali sa eseje, básne i maľovalo sa. Podujatie má nové Česko – Slovenské logo. Vznikla pieseň s videoklipom,...

               

              Všetky zapojené mestá a obce nájdete na aktuálnej MAPE BUBNOVAČKY

              Fotky a videá zo slovenských miest: FB podujatie „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť 2023!“

              Fotky a videá z českých miest: FB podujatie „Bubnujeme, aby bylo děti lépe slyšet 2023“

               

              V prílohe vám posielame vizuály, ktoré v prípade záujmu môžete použiť a aj takto ukázať, že aj vy ste boli súčasťou, pretože Hlas detí je pre vás dôležitý!

               

              Ďakujem. Želám všetko dobré a verím, že sa opäť stretneme!

               

              S prianím krásneho každého dňa

              Melany Kurpielová

              Centrum Slniečko, n.o.
              Bottova 32/A, 949 01 Nitra

            • iBobor - celoslovenská informatická súťaž

            • Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Podrobné informácie a štatistické hodnotenie úloh za celé Slovensko nájdete v linku nižšie.

              V tomto školskom roku sa do celoslovenského merania síl zapojilo 101 žiakov našej školy. Úspešným riešiteľom gratulujeme a všetkým súťažiacim ďakujeme za  aktívnu účasť.

              Kategória Drobec:

              Úspešní riešitelia: Rebeka Fraňová, Juraj Švec a Ema  Marcela Petráš

              Kategória Bobrík:

              Úspešní riešitelia: Patrik Papuga, Richard Petrovič, Lena Petráš, Nina Gašparíková, Adam Šuvada, Nelly Jančovičová, Leon Ličko, Matej Liška, Zoja Galášová, Adam Olša, Eliáš Vavrúš, Hanka Kesegová, Branislav Kubán a Jakub Šebo

              Kategória Benjamín:

              Úspešní riešitelia: Samuel Baňas a Alexander Moroz

              Kategória Kadet:

              Úspešní riešitelia: Zora Lančová, Kristína Fraňová, Denis Uherčík, Michal Beňák, Dominika Malíšková, Sebastián Černák, Bernard Ličko, Natália Matisová, Igor Čukan, Jakub Hollan, Marcel Kosec a Viktória Tiková. 


            • Krokus - projekt

            • Žiacka školská rada podporila iniciatívu SNM a írskej nadácie pre výučbu holokaustu (HETI). Dnes sme spolu sadili cibuľky krokusov do kvetinových vyvýšených záhonov a v okolí školy. Tešíme sa, že nám v januári vykvitnú.

              Čo je "Projekt Krokus"?

              Projekt je realizovaný v spolupráci s írskou nadáciou pre výučbu holokaustu (HETI) a Múzeom židovskej kultúry. 

              Cieľom projektu Krokus (Šafran) je pripomienka približne 1,5 milióna detí, ktoré zahynuli počas holokaustu. Na počesť ich pamiatky sadia žiaci cibuľky žltých krokusov (do kvetináčov alebo priamo na školskom dvore), ktoré kvitnú približne v dobe Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu (27. január).

              Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli deti nútené v priebehu nacistických perzekúcií nosiť. Keďže holokaustom bola zasiahnutá väčšina krajín EÚ tento projekt upozorňuje žiakov na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie a prenasledovania na základe náboženského presvedčenia, s ktorým sa môžeme stretnúť i dnes.